Uncategorized

Äitiysfysioterapiasta

Kirjoittaja: Emma Rikkonen

Naisen kehossa tapahtuu valtavasti muutoksia raskauden aikana. Alkiorakkulan erittämä istukkahormoni vaikuttaa keltarauhasen hormonitoimintaan, minkä takia kuukautiset jäävät pois. Usealla hormonimuutokset aiheuttavat pahoinvointia sekä oksentelua. Kehon keskittäessä energiansa raskauden ylläpitämiseen, monet raskaana olevat saattavat kokea itsensä hyvinkin uupuneeksi. Muita ensimmäisen raskauskolmanneksen oireita ovat rintojen arkuus, mielialanvaihtelut, rakkoärsytys sekä tihentynyt virtsaamistarve. Vaikka suurin osa oireista katoaakin 13. raskausviikon jälkeen, voivat jotkut naiset kärsiä oireista läpi koko raskauden. Raskauden edetessä pidemmälle alkavat niin kutsutut kasvukivut selän ja vatsan alueella. Kivut johtuvat nivelsiteiden venymisestä, kun ne tukevat kohdussa kasvavaa sikiötä. Nivelsiteet löystyvät estrogeeni- ja relaksiinihormonien vaikutuksesta. Raskauden myötä hemoglobiinipitoisuus veressä laimenee, mikä aiheuttaa fysiologista anemiaa. Oireina anemiassa ovat väsymys, kalpeus ja hengästyneisyys. Loppuraskaudesta kasvava kohtu alkaa vaikuttaa ryhtiin ja voi aiheuttaa selkäkipuja. Raskaana olevilla naisilla voi esiintyä myös jalkakramppeja, mitkä johtuvat todennäköisimmin alhaisesta kalsiumpitoisuudesta. Ei siis ihme, että odottavat naiset saattavat tuntea kehonsa vieraaksi ja olonsa epätietoiseksi siitä, mikä on normaalia ja kuinka oloa voi helpottaa.

Äitiysfysioterapian tarkoituksena on edistää raskaana olevien sekä synnyttäneiden naisten hyvinvointia.  Se on kokonaisvaltaista, ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa. Äitiysfysioterapia, kuten kaikki muukin fysioterapia, pohjautuu tutkittuun tietoon sekä vankkaan kokemukseen, mitä fysioterapeutit ovat kerryttäneet vuosien varrella. Äitiysfysioterapeutti on erikoistunut raskausajan liikuntaan, synnytykseen valmistautumiseen ja siitä palautumiseen, ergonomiaosaamiseen, kivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä arpien hoitoon. Äitiysfysioterapeutit ovat myös suorien vatsalihasten erkauman sekä lantionpohjan toimintahäiriöiden asiantuntijoita. Äitiysfysioterapeuteilla tulee olla myös osaamista vauvan psykomotorisen kehityksen tukemiseen.

Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua raskausaikana, jos tuki- ja liikuntaelimistön kivut vaikeuttavat arkea tai jos raskaana oleva nainen haluaa valmistaa kehoaan sekä lantionpohjan lihaksiaan synnytykseen. Äitiysfysioterapeutit neuvovat myös siinä, kuinka liikuntaa voi harrastaa turvallisesti läpi koko raskauden. Synnytyksen jälkeen äidille voidaan tehdä fysioterapeuttinen jälkitarkastus, missä tarkastetaan, kuinka hän on palautunut synnytyksestä.  Äitiysfysioterapeutti auttaa myös keskivartalon hahmottamisessa ja hallinnassa. Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua myös, mikäli selkä ja niska-hartiaseutu kipeytyvät helpommin kuin yleensä tai jos kärsii vatsan pömpötyksestä tai virtsankarkailusta.

Ehkä tavallisimpia vaivoja, mihin äitiysfysioterapeuttien osaamista tarvitaan, ovat suoran vatsalihaksen erkauma sekä erilaiset lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt. Suorien vatsalihasten erkauma johtuu siitä, kun vatsalihakset venyvät äärimmilleen vatsan kasvaessa ja vatsalihasten välinen jännesauma laajenee sivuille. Ensimmäisten synnytyksen jälkeisten viikkojen aikana suorien vatsalihasten erkaumaa voi esiintyä jopa 60 prosentilla synnyttäneistä. Yleensä erkauma palautuu spontaanisti muutaman kuukauden kuluessa, mutta osa naisista tarvitsee kuntoutusta erkauman palautumisen avuksi. Erkauma voi aiheuttaa alaselän ja lantion kipujen sekä toimintahäiriöiden lisäksi myös esimerkiksi vatsanseinämän tyriä. Koska lantionpohja ja vatsalihakset toimivat yhdessä, aiheuttaa erkauma myös lantionpohjan toiminnan häiriöitä. Vatsalihasten erkaumaan puututaan ryhtiä ja kehon linjauksia muuttamalla optimaalisemmiksi sekä erilaisilla vatsalihasten tunnistamis- ja vahvistamisharjoitteilla.  Lantionpohjan fysioterapiassa puolestaan hoidetaan ja ennaltaehkäistään lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä, kuten virtsankarkailua tai gynekologisia laskeumia.  Näitä vaivoja kuntoutetaan myös yksilöllisillä lantionpohjaharjoitteilla.

Raskaudesta aiheutuvien ongelmien ennaltaehkäisyllä on äitiysfysioterapiassa suuri rooli, jonka takia pidän sitä todella tärkeänä. Äitiysfysioterapiassa kehoa valmistellaan synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan, jolloin raskaudesta ja synnytyksestä johtuvien komplikaatioiden riski pienenee. Tämä vaikuttaa taas synnyttäneen naisen työelämään palaamiseen ja työkykyyn, jolloin äitiysfysioterapian vaikutus on myös yhteiskunnallinen. Äitiysfysioterapialla parannetaan odottavan ja synnyttäneen naisen hyvinvointia, kehontuntemusta ja terveyttä. Äitiysfysioterapiassa naisille annetaan neuvoa ja ohjausta liittyen mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja turvallisuuden tunnetta siitä, mitä saa ja kannattaa tehdä. Äitiysfysioterapian avulla raskaudesta, synnytyksestä sekä lapsivuodeajasta pyritään tekemään mahdollisimman vaivatonta ja miellyttävää. Äitiysfysioterapia on vielä melko uusi ja tuntematon käsite Suomessa, mutta uskon sen nousevan enemmän pinnalle lähivuosien aikana.

Lähteet:

Frantti, K. & Lehmuslehto-Mäkinen, J. 2018. Lantionpohjan lihasten kuntoutus synnytyksen jälkeen Kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Kätilökoulutus. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö

Miettinen, M. & Moisio, M. 2016. Raskaudenaikaiset muutokset. Ohjausvideo tuleville vanhemmille. Hoitotyön koulutusohjelma. Kätilö. Helsinki: Metropolia. Opinnäytetyö.

Paanane, U.-K., Pietiläinen, S., Raussi-Lehto, E. & Äimälä, A.-M. (toim.) 2015. Kätilötyö. Raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika. 6. Uudistettu painos. Keuruu: Otava.

Pylväläinen, J. & Pylväläinen, J. 2017. Suorien vatsalihasten erkaumasta kuntoutuminen. Opas fysioterapeuteille, terveydenhoitajille ja synnyttäneille naisille. Fysioterapian tutkinto-ohjelma. Helsinki: Metropolia. Opinnäytetyö.

Sinisalo, M. Nd. Naisten fysioterapia – kysymyksiä ja vastauksia. Luettu 14.8.2019. https://www.naistenfysioterapia.fi

Suomen äitiysfysioterapeutit ry. 2019. Mitä äitiysfysioterapia on? Luettu 14.8.2019. https://www.aitiysfysioterapia.fi/

Suomen äitiysfysioterapeutit ry. 2019. Miten äitiysfysioterapeutti voi auttaa sinua raskausaikana tai synnytyksen jälkeen? Luettu 14.8.2019. https://www.aitiysfysioterapia.fi/raskaus-ja-aitiys/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *