Uncategorized

Mihin olemme menossa?

On mahtavaa tehdä töitä oman unelmansa eteen! Silloin riittää motivaatiota työskentelyyn ja töitä jaksaa painaa pitkiäkin päiviä. Ehkä jo aiemmin unelmat ja tavoitteet ovat visualisoitu selkeiksi huoneentauluiksi, jotka on nostettu esille muistuttamaan siitä, miksi töitä tehdään tänäänkin. Omat huolella muotoillut konkreettiset stepit ohjaavat askel askeleelta kohti unelman toteutumista ja ajatuksissa jyllää koko ajan uusiakin ideoita. Kuulostaako tutulta?

Ihmisen mieli seilaa usein tulevassa, ja huomiota on välillä vaikea saada pysymään tässä hetkessä. Ei ihme, jos joitain asioita menee välillä vähän ohi. Vuodenajat vaihtuvat varkain ja ystävien kanssa sovitut treffit siirtyvät, ei ensi viikkoon, vaan suoraan seuraavaan kuukauteen. Voi olla, että yhtäkkiä havaitsee tekevänsä elämässä liikaa kompromisseja tulevaisuuden nimissä.

Jos mieli ei ole tässä hetkessä, Mindfulness eli tietoinen läsnäolo voi toimia kompassina takaisin nykyhetkeen. Kuuntelin Jon Kabat-Zinnin luennon aiheesta Mindfulness. Kabat-Zinn on lääketieteen emeritusprofessori, meditaatio-opettaja ja tutkija. Hän opettaa tietoista läsnäoloa, ja on tehnyt tutkimuksia mielen ja kehon vuorovaikutuksesta sekä meditaation vaikutuksia stressin ja kivun hoidossa.

Tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa voi harjoitella, ja sen voi Kabat-Zinnin mukaan oppia kuka tahansa. Hyväksyvän läsnäolon tilassa on helppo levätä, sillä silloin ei ole olemassa mennyttä eikä tulevaa aikaa.

Seurauksia sillä kuitenkin voi olla. Jos päättää elää vahvan tietoisesti tässä hetkessä, osa asetetuista tavoitteista voi ehkä jäädä saavuttamatta. Mindfulnessissa on kuitenkin ennen kaikkea kyse asenteesta, ei oikeasta tai väärästä tavasta olla. Totta siinä on ainakin se, että oppiminen ei tapahdu menneessä tai tulevassa, vaan nyt. Tämä on hyvä tiedostaa, kun kiiruhdamme kukin eteenpäin kohti unelmiamme.

Voit kuunnella Jon Kabat-Zinnin inspiroivan luennon ”From Doing to Being” -luennon täältä: https://www.youtube.com/watch?v=q-2QoTYujNg

– Anu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *